VUOSI 2024                                       

Tämä vuosi aloitettiin tapaamisilla, joissa pyritään siirtämään tietoa vanhemmilta viljelijöiltä nuoremmille. Tieto ei aina lisää tuskaa, toiminnan jatkuvuus on välttämätöntä.

Niihaman kesä alkaa pihojen siistimisellä talven jälkeen. Leikatut risut saa tuoda Kartanon pihamaalle, josta ne kuljetetaan pois yhteiskuljetuksella. Ja kyllä risuja joka vuosi riittääkin. Kesällä risuja kerätään risuaitoihin, ötökkähotelleiksi. Niitä varten Väisäset ovat jo hakeneet aidanseipäitä 50 kpl tulevaa rakentamista ajatellen. Erilaiset touhut ovat hyvässä alussa.

11 innokasta viljelijää osallistui museotoimikunnan järjestämälle kurssille "Siirtolapuutarhahistorian perusteet". Kurssin vetäjänä toimi Laura Mäntysalo mökistä 122. Osallistujista löytyi niin vanhoja konkareita kuin uusia viljelijöitä. Olipa mukana Niihaman siirtolapuutarhamökistä haaveileva pariskuntakin! 

Lauralle ja museotoimikunnalle kiitos mielenkiintoisesta kurssista.

Kevättalkoisiin 11.5. kerääntyi 50-60 viljelijää. Kaunis sää houkutteli ulkoiluun. Haravointia, risujen keräämistä, lentopallo- ja tenniskentän kunnostusta riitti. Jokaiselle jotakin. Tietotaitoa jaettiin eteenpäin. 

Yhdistys osti uuden monitoimikoneen, Avantin,  vanhan epävarman koneen tilalle. Sen saapuminen herätti kiinnostusta nuorissa ja vanhoissa. Käyttöä sille löytyy varmasti kesällä, ainakin nurmikon leikkaamisessa, ehkä myös putkirikkojen yhteydessä. Niitä ei tietenkään toivota. Hieno, uusi kone. Toivottavasti käyttäjiäkin löytyy. Lentopallokenttä kaipasi hiekkaa, sitä tuotiin mestari ja kisälli periaatteella. Simo opasti, Vili opetteli Avantin käyttöä. Hiekan levitykseen saatiin Piepeltä ja Heikiltä apua, myös kuvan ottaneelta Jenniltä.

Ei kevättä ilman Repeä ja Romua, nyt lisättynä rievuilla. Aina yhtä kiinnostava. Ohjeena on, että romut saa tuoda Kartanon nurmialueelle vasta tunti ennen auton saapumista. Aina joku tekee virheen tuodessaan tavaraa liian aikaisin ja nyt vielä väärään paikkaan. Jääkaappi piti nyt siirtää talkoovoimin oikeaan paikkaan, mistä se autoon nostettiin. 

26.5. pidettiin Kartanolla viljelykauden avajaiset. Kaunis hellesää oli puutarhalle houkutellut runsaasti ihmisiä, niinpä avajaisiinkin ilmaantui noin sata henkilöä. Puheenjohtaja kävi läpi alkavan kesän suunnitelmia ja tulevia talkoita. Avajaisten jälkeen kisailtiin perinteisesti saappaanheitossa. 

                              Vuosi 2023

Tänä vuonna hiihtokilpailut saatiin järjestää upeassa talvisäässä. Kilpailu oli reilua. Sen jälkeen pääsi nauttimaan Pekan grillaamista makkaroista ja Kaijan keittämästä mehusta.

Kevätkokous pidettiin Metsossa 22.3. Puhetta johti Pirkko Pousi, sihteerinä toimi Jukka Närhi. Kuluvan vuoden talousarvion esitteli taloudenhoitaja Pia Mäntyniemi. Harmillisen vähän oli osanottajia, vain 35 mökkiä oli edustettuna. Tärkeänä aiheena keskustelussa oli kuitenkin rauhaamme uhkaava Kauppi-Niihaman kaavasuunnitelma.

4.4. oli jo miltei perinteeksi muodostunut toiminnan suunnittelulle varattu iltapäivä Varalassa.Nyt aiheena olivat talkootyö ja Aapeluksen uudistaminen nykyaikaan soveltuvaksi. Parikymmentä niihamalaista syventyi aiheiden käsittelyyn. Työn ohessa paistoimme takkamakkarat ja söimme salaattia. Lopuksi urheimmat menivät saunaan ja kastautuivat Pyhäjärvessä paikalle sattuneiden japanilaisten ihmetellessä tätä suomalaista hulluutta.

Toukokuun 12.päivänä pääsimme komeassa säässä siivoamaan kahviota kesäkuntoon. Puhdasta tuli!

13.5. oli perinteiset "haravointitalkoot". Noin 70 innokasta oli lähtenyt nauttimaan ihanasta kesäsäästä ja siistimään aluettamme. Hienoa jälkeä tulikin. Erityisesti ilahdutti nuorison ja uusien viljelijöiden innostunut osallistuminen talkoisiin. Taitaa traktorin pukillekin tänä kesänä tulla kilpailua. Kahvi ja makkara maittoivat talkoitten jälkeen. Pianokin pääsi taas paikalleen Kartanon saliin. Hieno päivä!!!

Vesiverkoston 20.5. tapahtuvan avaamisen valmistelua, kaksi päivää vielä odotellaan. Kesä tulee.

Repe ja Romu vieraili alueellamme 20.5. Kummasti aina sille riittää pois vietävää romua. Nyt sai Kartanon iso rautainen vaatenaulakkokin kyytiä.

Ahon Anjan palstalla kasvaa parsa! Kasvaakohan  jossain muuallakin.

28.5. oli viljelykauden avajaisten aika. Aamulla oli Kartanon pihamaalla taas taimien ja kukkien myyntiä, Kartanon terassikin sai kukka-amppelinsa. Mimmi ja Vilho pitivät kirpputoria. Veijo Lötjönen kutsuttiin yhdistyksen kunniajäseneksi. Veijo muisteli puheenjohtajan kanssa valokuvassa esiintyvien kollegoidensa nimiä menneisyydestä ja omisti huomionosoituksensa näille kaikille. Niemelän Minna jakoi hiihtokilpailujen palkinnot. Avajaisissa tarjottiin kahvit, joka ei meinannut riittää runsaan osanottajamäärän vuoksi. Talkookortteja jaettiin mökkiläisille 73 kpl, yksi /mökki. Sen mukaan osallistujia oli nyt ennätysmäärä. 

Lentopallon pelaaminen aloitettiin heti kesäkuun alussa. Lämpötila alle +10, ei ihan sortseissa vielä pelaaminen onnistunut. Kauden alkamista oli selvästi jo odotettu.

Piepe ja traktori - erottamaton pari

Museomökkien pärekatot eivät kestäneet. Rakentajaryhmä lähti vaihtamaan niihin huopakatot.

Suppilaudoilla on käyttöä. Nyt matkassa Manta ja Kiki.

Tänäkään kesänä ei putkirikoilta vältytty. Juuri juhannuksen alla niitä sattui yhtä aikaa kaksi, joten koko alueelta jouduttiin sulkemaan vesiverkko miltei vuorokaudeksi. Kiitos ahkerien kaivajien ja kaivurin käyttäjän saimme taas veden hanoihin.

Odotettu VPK:n puhallinorkesteri vieraieraili tänäkin kesänä puutarhallamme. Pullakahvipalkalla. Hieno orkesteri!

Tämä juhannus vietettiin helteisessä säässä perinteitä noudattaen. Valitettavasti kokko oli kuivien kelien vuoksi peruutettu, jäi odottamaan parempia aikoja.

Juhannuspäivänä pelattiin ranta-alueella monenlaisia pelejä. Varttuneemmat pelasivat petankkia, lapset pelasivat aikuisia vastaan jalkapalloa, ja lopuksi vielä kokoontui myös lentopalloporukka. Niihamassa on aktiivista porukkaa. Mikä on ollessa, kun ilmat suosivat.

Jätehuolto on joka kesäinen aihe, Pirkanmaan jäthuollosta saamme opastusta. Puhetta johtaa ympäristövastaava Irmeli Nenonen.

Sateesta huolimatta yli 20 viljelijää osallistui Siirtolapuutarhaliiton järjestämään puutarhakävelyyn 1.7. Biologi Leena Luoto opasti meitä taas luonnonmukaisen puutarhanhoidon saloihin.

Munkkikahvila toimi tänäkin kesänä. Pirkko, Merja, Anna-Liisa ja Pirjo hommissa

3.7. Rakennettiin alku ötökkä/risuaidalle. Mikäli tämä nyt onnistuu, näitä suunnitellaan alueella useampaankin paikkaan.

Tänä kesänä Avomet puutarhat tapahtumaa vietettiin 9.7. Niihamaankin löysi satoja tutustujia, vieraita ja tuttuja.Pysäköinnin opastajat eivät ehtineet kahvioon syömään Marjan keittämää herkullista hernesoppaa, piti syödä työn ohessa. Soppa maittoi vieraillekin, kahviossa oli ajoittain tosi ruuhkaista. Pienoisnäytelmää Kylien kaiut tuli Kartanon salin täydeltä katsojia seuraamaan. Tässä on kuvia vieraista, kirppiksistä, pihoista. Hieno päivä taas.

 Maanantai-iltaisin tehdään yhteisötalkoita. Tässä vuorossa rantasaunan kaiteiden kunnostus. Ensin vanha maali pois, sitten uusi tilalle.Innokkaita talkoolaisia riitti. Nuorta ja vähän vanhempaa. 

Heinäkuun puolessa välissä kahdeksan "tyttöä" Niihamasta lähti maaseutumatkalle Juupajoelle. Pikkukirkko katsastettiin, Juupajoen rotko patikoitiin, kenkämuseo koluttiin, Amorinrannassa ruokailtiin ja Walleniuksen fabriikissa syötiin jäätelöt. Reippaita naisia Niihamassa.                     Kuvia ottivat Merja Rintamäki ja Anja Aho

23.7. oli tapahtumien sunnuntai. Aamupäivällä järjestettiin urheilukilpailut. Osallistujia riitti lapsista aikuisiin. Lajeina olivat juoksu, pituushyppy ja kuulantyöntö. Kahviossa oli tarjolla pullaa ja munkkia ja iltapäivällä oli perinteinen kesäkokous. Puheenjohtajan sanoin käsiteltiin kesän tuntoja.

Puutarhan 126 kaivoa tyhjennetään joka kolmas vuosi. Suunnittelupalaveri pidettiin edellisenä päivänä. Kaksi isoa imuautoa tuli alueelle aamulla ja lähti pitkin kapeita väyliämme avustajaryhmiensä kanssa. Kaikki kaivot kuvattiin jotta saatiin kuva, millaisia ne ovat. Joidenkin tonttien kaivot olivat kuulemma vaikeat löytää pusikoiden vuoksi. Kaikki kuitenkin onnistuttiin löytämään, kuuden tunnin urakka saatiin päätökseen.

Katsemuspäivän ilona Onkimiehentiellä oli Ilonan ja Raili-mummon pop up-kioski. Asiakkaita riitti ja kaikki pullat kävivät kaupaksi.

Pirkanmaan Martoista tuli Essi Pietilä opastamaan kompostin perustamista. 

Aluejärjestö järjesti tapahtuman 5.8. Nekalan siirtolapuutarhalle. Niihamastakin oli osallistujia, ehtivät tanssilattiallekin.

Kartanolla järjestettiin kirkonmenot 6.8. Pirjo ja Paula loihtivat jälleen näyttämölle kauniin alttarikoristeen. jumalanpalveluksen jälkeen joimme Messukylän seurakunnan tarjoamat kirkkokahvit.

Joka maanantai pidettäviin talkoisiin on aina löytynyt innokasta porukkaa. Talkoita tehdään myös "omalla ajalla". Jätekatosta siistittiin, lasten liukumäki sai uuden maalin. Antti ei kuntosalia tarvitse, joka vuotinen puushow jatkuu....

Marru ohjasi hienon kavalkadin heinäkuisena iltana järjestettyihin iltamiin. Mukana oli henkilöitä julkisuudesta. Kaikki saavat arvata, kuka kukin on. Hienoa heittäytymistä!

Jokakesäinen Matinkisat järjestettiin 6.8. Samana sunnuntaina lauloimme myös yhdessä Eevan ja Pirkon johdolla. Niihaman oma kuoro Viherkurkutkin esiintyi.

26.8. vietettiin näsintulia. Lättyliiterillä oli mahdollisuus makkaran paistoon, pihat ja teidenvarret oli valaistu kynnttilöillä ja lyhdyillä. Vihdoin saatiin polttaa kokko, Näsijärven rantojen varmasti komein näsintuli.

Kuluneen kesän yhteisökukka oli kehäkukka. Siemenpussit jaettiin postilaatikoihin, joillakin istutus onnistui, joillakin ei tullut yhtään kukkaa. Kuvia kukista lähetettiin kiitettävästi. Tässä kuvien satoa, etsi joukosta omasi.

Syystalkoot järjestettiin syyskuun viimeisenä päivänä. Sateisesta säästä huolimatta talkoisiin saapui nelisenkymmentä henkilöä. Tavaroita siirrettiin talvisäilöön, haravointia, haketusta ja puitten kasaamista riitti. Lopuksi oli keittiön tyhjennystalkoot, joissa pistettiin esille ja syötäväksi kaikki jääkaapista löytyvä. Pekka grillasi taas makkarat.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä suljettiin vesiverkosto ja kokoonnuttiin syyskokoukseen. Paikalle tuli 57 yhdistyksen jäsentä, lisäksi muita niihamalaisia. Puhetta johti Irmeli Nenonen, sihteerinä Jukka Närhi. Kokous sujui nopeasti ja kovin sopuisasti.

Näsijärvestä se kesä oikeastaan alkaa ja siihen se päättyy. Vedenottoputken venttiili on vaihdettu, iso sauna laitettu talvikuntoon. Talvi saa tulla mökkikylään.

Joulujuhla vietettiin tänäkin vuonna. Ohessa muutama Pousin Pirkon ottama kuva.

                                   VUOSI   2022

Uuden vuoden ensimmäinen tapahtuma oli totutusti yhdistyksen hiihtokilpailut. Nyt ne osuivatkin oivalliseen aikaan, Pekingin olympialaisten päätöspäivään. Luntakin oli satanut hiihtokilpailuihin riittävästi. Hiihtäjiä oli pienestä isoon, vanhemmista tosi nuoriin. Mehu maittoi hiihdon päälle. Keivaaran Jyrki onnistui kuvaamaan ehkä jokaisen hiihtäjän. Ja oli siellä muutama katsomossakin...

Tänä keväänä yhdistyksen vuosikokous pystyttiin pitämään ajallaan, 25.3. Paikkana oli nyt pääkirjasto Metson Kuusi sali.

5.4. lähti 22 innokasta niihamalaista suunnittelemaan ja ideoimaan, miten talkoita eli yhteisötöitä jatkossa tehdään/teetetään. Varalan sauna tarjosi mukavat puitteet. Tarjolla oli sopivasti syötävää ja juotavaa, tulostakin tuli. Lopuksi oli halukkailla mahdollisuus saunoa ja nauttia avannosta. Jatkoa tällaiselle toiminnalle toivottiin. Kuvat otti yhdistyksen puheenjohtaja, Pousin Pirkko.

Kastelujärjestelmä saatiin kesäkuntoon, kun Jokisen Timo kävi sukeltamassa takaiskuventtiilin putken päähän. Apuna soutajina toimivat Naukkarisen Antti ja Kiiralan Aki. Uusi poiju jätettiin merkiksi ja pitämään putkea pois pohjasta. Pian siis saadaan vesi taas verkostoon jolloin Niihama kesä  alkaa.

Koronan väistyttyä pääsi Repe ja Romukin vihdoin puutarhalle. Vanhat romut saivat kyytiä. Keivaaran Jyrki toimii edelleen valokuvaajanamme.

Kevään haravointitalkoisiin otti osaa noin 60 mökkiläistä. Työn jälkeen maittoivat Palttalan Pekan grillaamat makkarat.

Viljelykauden avajaisten yhteydessä oli taas taimimyyntiä Kartanon pihamaalla.

Viljelykauden avajaisissa 29.5. luovutettiin kunniakirjat kevätkokouksessa kunniajäseniksi kutsutuille.

Vas. Eeva Savolainen, Aila Kyyhkynen, Raija Ruuskanen, Pekka Palttala, Aki Kiirala, Pekka Piepe Jokinen, Marja-Liisa Karapalo. Jyrki Keivaara.    Onnittelut kaikille ahkerille!!

Tämä kesä on puutarhallamme erityisesti ympäristökesä. Ympäristövastaava Irmeli Nenonen on järjestänyt erilaisia teemailtoja eri aiheiden ympärille. 6.6. oli hakekoneen käytön opastusta. Opastajina Mäntyniemen Matti ja Isäntä Antti. 

7.6. tuli Kartanolle vieraaksi Marttojen edustaja, joka opasti jätteiden kierrätystä.

Kesäkuun 8. päivä lähti Niihamasta iso porukka Museotoimikunnan järjestämälle matkalle Juupajoelle Kallenaution kestikievariin. Tustustumaan pääsi  kahvilaan, käsityömyymälään ja taidenäyttelyyn. Kallenaution ainutlaatuinen tunnelma perustuu sen hyvin säilyneeseen ilmapiiriin.

Ympäristöteema jatkui kompostoinnin opastuksella. Pirkanmaan Marttojen edustaja esitti asian luennolla Kartanon kahviossa, joka täyttyikin kuulijoista. Sen jälkeen siirryimme mökin 34 pihalle tutustumaan juuri rakennettuun kompostiin havainnollisesti. Tärkeää tietoa, kiitos!!

Palttalan Pekka tutussa hommassa, juhannusarpoja kauppaamassa. Satoja arpoja jo myyty, jatkoa seuraa juhannusaattoon asti, jolloin on arpajaiset.

WPK:n puhallinorkesteri kävi jälleen meitä ilahduttamassa. Kapellimesterina toimi Matti Prepula, solisteina olivat Markku Huhtala ja Outi Kuopio. Ja ne monipuoliset lyömäsoittimet!! Hieno konsertti jälleen.

Kesä Niihamassa ei ole pelkkää ruohon leikkausta ja viljelyä. Siihen sisältyy myös urheilua.

Tänä vuonna saimme viettää koko juhannuksen lämpimässä, jopa helteisessä säässä. Lipunnoston jälkeen Niemelän Minna toivotti hyvää juhannusta yhdistyksen hallituksen puolesta. Tuttu miestrio esitti musiikkia ja runoja. Kokon sytytti isäntä Antti, rannalle oli suuri joukko juhlijoita saapunut sitä katsomaan. Ihana, perinteinen Niihaman juhannus.

Keväällä Varalassa aloitettu toiminnan kehittäminen ja ideointi sai nyt kesällä jatkoa. Iso porukka kokoontui puheenjohtaja Pirkon johdolla nyt Kartanon kahviossa.

                                                           SIIS LANKASUORAHAN SEN OLLA PITÄÄ!!!

9.7. järjestettiin Siirtolapuutarhaliiton puutarhakävely. Biologi Leena Luodon johdolla tutustuttiin ötököihin ja kasvitauteihin sekä niiden luonnonmukaiseen torjuntaan. Ja öttiöitähän oli jos minkälaisia ja paljon.

Tänä kesänä Merja ja Pirkko yhdistivät voimansa ja paistoivat yhdessä runsaat 160 munkkia. Pirjo ja Anna-Liisa toimivat myyjinä ja munkkikahveita jonotettiinkin urakalla. Hyviä olivat!

Ei lopu työt yhdistyksen rakentajilta. Tänä kesänä on vuorossa vanhan vihreän saunan muuttaminen "miesten puuhatilaksi"

Kesän ympäristöteema jatkui jättipalsamien kitkemistalkoilla. 10 hengen porukka kitki tämän kasan kompostialueella ja venepaikoilla. Muutkin vieraslajit ovat saaneet osansa erilaisissa talkoissa.

Jokakesäinen, tuttu näky. Piepe ja traktori nurmikkoja leikkaamassa. Se työ ei lopu.

Runsaan viiden vuoden välein tulee jokaiseen mökkiin alueen huussien siivousvuoro.

Alueen katselmus lähestyy. Pensasaidat siistiksi!!

Niihamasta lähti joukko viettämään Siirtolapuutarhaliiton järjestämää kohtaamispäivää Marjaniemen puutarhalle Helsinkiin. Aluejärjestö järjesti kuljetuksen.

Kesäkokouskin pystyttiin nyt pitämään normaalin aikataulun mukaan, heinäkuun viimeisenä päivänä. Puheenjohtaja, Pousin Pirkko johti puhetta leppoisassa kokouksessa

Tänä vuonna valtakunnallinen Avoimet puutarhat järjestettiin 7.8. Niihamassakin avautuivat useiden puutarhojen portit. Lapsia leikitettiin ranta-alueella, oli porttikirpputoreja, museomökit olivat auki, samoin kirjasto. Matonkutomiseen sai Pirtin vintillä käydä tutustumassa. Kukan sai tukkaan halutessaan. Puhallinorkesteri kävi viihdyttämässä. Kahvioon oli ajoittain jopa jonoa. Hieno tapahtuma taas hienossa säässä. Keivaaran Jyrki kiersi alueella kuvaajana. Kiitos kuvista.

Ennen lentopallopelin alkua järjestettiin pelaajien omat talkoot. Vihreä pois kentältä.

Perinteiset Matin kisat järjestettiin 14.8. Lajeina ne tikan-, renkaitten- ja rahan heitto. Päivä oli taas tosi hikinen, mutta pelottomia  osallistujia riitti.

Yksi Niihaman vanhoista perinteistä on yhteislaulutilaisuus. Tänä kesänä se toteutettiin Matin kisojen jälkeen. Eevan ja Pirkon johdolla laulettiin sydämen kyllyydestä tuttuja yhteislauluja. Viherkurkut esittivät  muutaman oman laulun. Hienosti soi edelleen.

Kuluneen kesän ainoa putkirikko oli Onkimiehentiellä.

Kesä kallistuu kohti loppuaan. Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetään Näsintulia. Matti ja Tuomo paistoivat tavan mukaan lättyliiterillä lättyjä, joita isolla joukolla saavuttiin jonottamaan. Rantaan oli tuotu pöytiä ja tuolejakin, jotta oli helpompi pysähtyä syömään ja seurustelemaan. Sade tuli vasta pimeän koittaessa.

Ukrainaa muistelimme tänä kesänä sen kärsiessä sodasta. Meille jaettiin postilaatikoihin auringonkukan (Ukrainan kansalliskukka) siemeniä, jotka istutimme ja toivoimme niiden kasvavan. Joidenkin istutus onnistui, joidenkin ei. Puputkin kukkien varsista pitivät. Tähän on talletettu saamamme kuvat eri mökkien erilaisista kukista. Korkein kukka taisi olla Penttilän mökin numero 39 kukka, joka kasvoi 320 senttiseksi, ei kuitenkaan suostunut kukkimaan. Usealla pihalla vielä odotellaan kukkaa. Kuvien lähettäjien kesken järjestettiin arvonta, jossa elokuvaliput voitti Keivaaran pariskunta, Ruuskasen Raija ja Pertti voittivat auringonkukkaöljyä ja Penttilät Niihama kortteja. Mukava kilpailu, mitähän ensi vuonna. Toivottavasti sota on jo silloin ohi.

 Mökin numeron löytää kuvaa klikkaamalla.

Yhdistyksen syystalkoot järjestettiin syyskuun viimeisenä lauantaina. Viitisenkymmentä ahkeraa siivosi pihaa, laittoi muutenkin paikkoja talvikuntoon. Sää suosi, tunnelma oli tosi mukava. Talkoitten päätteeksi soitettiin Kartanon vellikelloa ja kutsuttiin väki talkootarjoomisille. Makkara ja kahvi tykötarpeineen maittoivat.

Syyskokouksessa toimi puheenjohtajana Irmeli Nenonen, sihteerinä Jukka Närhi.

Kylä on hiljentynyt. Pertti Jokela otti tämän kauniin syksyisen kuvan puutarhalta lokakuun lopulla.

Parin Korona vuoden jälkeen vietimme perinteistä joulujuhlaa Takahuhdin seurakuntatalolla joulupukkineen, joululauluineen. Myrskyisen lumisateen keskelläkin oli osallistujia mukavasti tullut  paikalle.

Talvisaunojien joulutervehdys. Onnea, terveyttä ja toimeliaisuutta uudelle vuodelle 2023!

Vuosi 2021

Keivaaran Jyrki otti nämä kuvat vuodenvaihteessa 2020-2021

Niihaman hiihtokilpailut pidettiin 28.2. kauniissa aurinkoisessa säässä. Hiihdon jälkeen maittoi kuuma mehu ja pulla.

Kahvion siivoustalkoot. Kesä tulee, olemmeko valmiit?? Pistin tuohon tuolikuvaan kysymyksen, kuka on M.J. Piepe tiesi nimikirjaimien kuuluvan isälleen Matti Jokiselle, joka toimi yhdistyksen isäntänä 26 vuotta. No tietysti. Kiitos tiedosta.

15.5. avattiin vesiverkosto.Pidettiin haravointitalkoot.

Kaivamista riittää.

Keivaaran Jyrki yleensä itse ottaa kuvat, mutta nyt pääsi itse kaivuuhommiin ja kuvattavaksi.

Kevään suurtapahtuma Repe ja Romu

Kesän toinen putkirikko Onkimiehentiellä.

Viljelykauden avajaiset oli 30.5.

Piepen yhdistykseltä saama pekka niminen omenapuu istutettiin Piepen mökkipihalle. Istuttamassa Pirjo Eliander, Raija ja Pertti Ruuskanen ja tietysti Piepe itse. Antakoon puu runsaasti hedelmää!

6.6. oli joka kesäinen tehtävä siirtää Pirtillä talvehtinut piano Kartanolle. Samana upean kauniina sunnuntaina avattiin myös kesäkahviomme.

Yhdistyksen kevätkokous siirtyi Koronarajoitusten vuoksi kesäkuulle, 16.6. Kartanolla pidettäväksi.

AVOIMET PUUTARHAT 20.6.2021

Vuoden 2021 juhannuksen saimme viettää täydellisessä kesäsäässä lyhyen rankkasateen jälkeen.

Yhdistykselle hankittiin kuljetuskärryt, joiden käytön toivotaan vähentävän autoilua alueella.

Heinäkuussa pelattiin jalkapallon EM-kisojen finaaliottelu Englanti-Italia. Kartanolle perustettiin kisastudio. Italia voitti.

Tampereen Wpk: n puhallinorkesteri muisti taas meitä hienolla konsertilla 22.6.2021

Yhdistyksen 105-vuotisjuhla vietettiin 17.7. helteisessä kesäsäässä. Lipunnoston jälkeen laulettiin Hatanpään marssi. Päivällä ahkera talkooväki aloitti pihan ja Kartanon koristelun juhlaa varten.

Iltapäivällä kokoonnuttiin piknikille Kartanon pihamaalle ja terassille.

Sunnuntaina, 18.7. oli aluejärjestön urheilukilpailut, joihin saimme vieraita ainoastaan Nekalan puutarhalta petanque kisaan. 

Keivaaran Jyrkin valokuvanäyttely 40 vuotta Niihamassa avautui 18. ja 25.7. Kartanolla

Heinäkuun lopulla joutuivat kaivinkone ja ahkerat miehet vielä hommiin. Taas putkirikko! 

Yhdistyksen kesäkokous pidettiin 1.8. edelleen Koronan varjossa, maskein ja turvavälein. Puheenjohtaja Soile Korpela avasi kokouksen, taloudenhoitaja Saara Väisänen kertoi taloudellisesta tilanteesta, pöytäkirjaa piti sihteeri Jukka Närhi. Vilkasta oli keskustelu.

Tänä kesänä pystyttiin järjestämään perinteinen kirkonmenot.

Sateenkaari monistettuna. Jokelan Pertti kuvannut Onkimiehentieltä rantaan päin. "Tuplasti mammonaa saunalla"

Mitä olisi Näsintulet ilman Matin ja Tuomon paistamia lättyjä. 28.8.

Piknikin jälkeen kutsuttiin koko porukka juhlakahveille. Tarjolla oli erinomaista mansikkakakkua.

Kahvituokion  jälkeen alkoi lasten "aarteenmetsästys"

Illalla oli juhla, jossa oli vähän ohjelmaa ja lopuksi orkesteri soitti tuttua musiikkia.

Perinteiset Matinkisat järjestettiin 8.8., nyt sateisessa säässä, mikä verotti osallistujia.

Puutarhalle saapui lampunvaihtokone. 

Perinteinen lauluilta toteutettiin nyt Koronarajoitusten vuoksi Kartanon terassilla 15.8. Sadettakin piti pidätellä. Pousin Pirkko ammattitaitoisesti veti tilaisuuden.

Yhdistyksen syyskokous pidettiin Kartanolla 26.9. 72 mökkiä oli edustettuna, keskustelu oli vilkasta. valittiin hallitus tulevalle vuodelle. Samana sunnuntaina suljettiin vesiverkosto. Sää oli upea, aurinkoinen.

Kesän päättymistä kuvaa tapahtuma, jossa Jokisen Timo käy vuosien kokemuksella sukeltamassa pohjaventtiilit pois. Siinä tämä kesä.

Talvisaunakausi alkamassa. Pikkusaunan piippu nuohottiin, kiukaan kivet vaihdettiin. Luhtaalta tilatut puut siirrettiin pukuhuoneeseen. Takkahuoneen sähkökulutus merkattiin. Mukana Isäntä Antti, Sepän Antti ja Jokisen Ahti 

.Sauna lämpiää lauantaisin, jos lämmittäjä löytyy. Kuvat otti Keivaaran Jyrki.

Vuosi 2020

Tammikuun puolessa välissä ei Näsijärvi ollut vielä jäässä.
Antilta ei voimat lopu. Puupölkyt saavat kyytiä. Klapeja syntyy, saunat lämpiävät myös ensi kesänä.
Urakkaa riittää vielä joksikin aikaa.
Paulan ja Simon kotona kesään jo valmistaudutaan. Nämäkin siirryvät jossain vaiheessa Niihamaan. Kuva huhtikuun loppupuolella.
Niihaman toukokuu 2020. Kuva Jyrki Keivaara.
Narsissitkin taipuivat lumelle. Kuva Jyrki Keivaara.
Remonttiryhmä koossa. Pekka Palttala, Pentti Jokinen, Raimo Kanerva ja Matti Mäntyniemi valmiina hommiin. Huom! Kasvosuojat eivät ole koronan vuoksi. Kuva Jyrki Keivaara
Kesäkuun alussa pirtin lattia avattiin. Remontti jatkuu... Kuva Jyrki Keivaara
Korona pandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi yhdistyksen vuosikokous pystyttiin järjestämään vasta 7. kesäkuuta. Puheenjohtaja Pia Mäntyniemi avasi kokouksen.
Kokous pidettiin Kartanon pihamaalla.
Määräysten mukaan muistimme turvavälit. Kokouksen jälkeen oli vuorossa perinteinen saappaanheiton kilpailu urheilukentällä.
VPK:n puhallinorkesteri vieraili 16.6. Kartanon pihamaalla.
Suuri määrä puutarhan asukkaita kokoontui konserttiin.
Kaupunkia pitää kiittää näistä upeista, kesäisistä puistokonserteista.
Puheenjohtaja Pia Mäntyniemi ja hallituksen jäsen Pentti Jokinen kiittivät orkesteria konsertin jälkeen. Näitä toivoisi lisää, kyllä valsseja, tangoja, marsseja ym. jaksaa kuunnella. Kuvat konsertista otti Jyrki Keivaara.
Saunarannan upea Sortavalan ruusu.
Yhdistys hankki suppaus laudan. Siitä tulikin hyvin suosittu, varausvihko täyttyi. Todistetuksi tuli, että kun kiersi kaikki lähisaaret, matkaa tuli 1,8 km. Aikaa kului tasan tunti.
Tämä juhannus oli poikkeuksellisen lämmin, jopa helteinen.
Juhannusta vastaanottamaan saavuttiin joukolla.
Antti Huusari säesti Ahtia ja Opaa, jotka lauloivat yhdessä ja erikseen. Lisäksi Ahti lausui muutaman runon.
Palttalan Riitta kertoi vanhoista juhannustaioista ja -tavoista.
Lopuksi tytöt mainostivat tulevaa vohvelinpaistoa. Hyvin olivatkin vohvelit tehneet kauppansa juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina.
Puiutarhamme osallistui Avoimiin puutarhoihin. sateisten päivien väliin mahtui juuri tuo aurinkoinen sunnuntai.
Aluetta koristeltiin erilaisilla ideoilla, tässä yksi Palttalan Riitan luomus.
Vilho oli ensimmäisenä Niihaman kesänään perustanut kirpputorin. Niitä olikin usean mökin sisääntulossa.
Vieraita liikkui alueella koko iltapäivän ajan, kiinnostusta erilaisiin puutarhoihin riitti.
Vohvelitytöillä riitti kiirettä, vohvelit maittoivat.
Kahvioonkin syntyi ajoittain jonoja.
Urheilukentälle oli tapahtuman ajaksi järjestetty erilaisia pelejä.
Kaupungin puistokonsertin merkeissä vieraaksemme tulivat Ahjolan haitaristit.
Kartanon pihamaalle tuli musiikkia kuulemaan runsas väkijoukko. Kuvat Avoimista puutarhoista on ottanut Jyrki Keivaara.
Seuraavat kuvat Avoimien puutarhojen päivästä on Pertti Jokela ottanut.
Oli mukava, aurinkoinen, aktiivinen päivä. Kiitos molemmille kuvaajille, näitä kuvia on mukava tallettaa osana puutarhamme historiaa.
Heinäkuun 18. päivä oli suuret vesiputken vaihtotalkoot. Pistän tänne Korpelan Timon, Keivaaran Jyrkin ja lisäksi itseni ottamia kuvia.
Iso porukka otti osaa kauniina lauantaiaamuna aloitettuun Suureen Tapahtumaan.
Rannalta seurasimme huolestuneina, pysyvätkö kaikki veneessä. Mutta olihan mukana suuri pelastusrengas.
Kasteluveden tarpeen huomaa vasta kun sen tulo katkeaa.
Monta venettä oli järvellä.
Uimarikin (sukeltaja?) tarvittiin.
Vanha putki vedettiin miehissä rannalle.
Onko tarvetta? Kierrätykseen?
Tämä päivä osoitti yhteistyön voiman. Meillä on huippuporukkaa.
Vanha putki sahattiin osiin.
Huoltokin pelasi.
Urakan jälkeen maittoivat eväät. Kiitos kaikille, myös pumpun korjaajille, jotka lopulta usean tunnin työn jälkeen meille taas varmistivat veden saannin. Todellinen työvoitto.
Heti talkoiden jälkeisenä sunnuntaina oli koko päivä Suuren Urheilujuhlan tuntua. Keivaara Jyrki toimi kuvaajana.
Päivällä oli perinteiset kilpailut juoksussa, pituushypyssä ja kuulantyönnössä.
Lentopalloa on koko kesä pelattu keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin eri kokoonpanoin. Pieni sadekaan ei ole innokkaita haitannut.
Vielä kuva "vohvelitytöistä" kuvaajana Helena Ferchichi.
Vohvelijonossa oli tarkat käyttäytymisohjeet. Koronan aiheuttamat. Helenan ottama kuva.
Raivaajanraitilla oli isoja koneita heinäkuussa. Vinoon menneet sähkötolpat suoristettiin. Kuvaajana Helena Ferchichi.
Yhdistyksen kesäkokous pidettiin 26.7. Puheenjohtaja Pia Mäntyniemi johti puhetta, sihteeri Jukka Närhi toimi kirjaajana.
Turvaväleistä pidettiin edelleen kiinni.
Kokous oli hyvähenkinen, vähän puhuttiin menneestä, enemmän tulevaisuudesta.
Kuvat kokouksesta otti Jyrki Keivaara.
Takkatupaa kalustetaan yhteiseksi olohuoneeksi. Sohva koottu, tehotiimi Maalin pariskunta, Soile Korpela ja Jenni Pöllänen pääsivät istahtamaan.
Korpelat lahjoittivat verhot, Kuuselan Paula ompelee ne oikean mittaisiksi.
2.8. Oli tarkoitus järjestää puutarhapiknik, mutta sateen yllättäessä tapahtuma siirrettiin Katrtanolle. Aluksi Pirkko järjesti tutustumisleikin. Paikalla olikin runsaasti viime vuosien aikana alueelle asettuneita mökkiläisiä.
Tytöt paistoivat jo tottuneesti vohveleita.
Kartanolle ja sen terassille kerääntyi iso joukko mökkiläisiä.
Kuvat tapahtumasta otti Jyrki Keivaara.
9.8. järjestettiin perinteiset Matinkisat. Heitimme tikkaa, rengasta ja kolikkoa. Kisat kestivät monta tuntia, sillä osallistujia oli ennätysmäärä, 54 kilpailijaa kaikkiaan eri sarjoissa.
Aurinko paistoi paahteisesti koko elokuisen sunnuntain. Se ei kilpailuhenkeä vienyt.
Keivaaran Jyrki otti kaikki nämä kuvat onnistuneesta kisapäivästä.
Savolaisen Eevalla on tontillaan farmi: sammakoita...
...ja sisiliskoja. Mikäli luulet Eevan puhuvan itsekseen, kysymys on seurustelusta eläimien kanssa.
Saunan terassi ja laituri pestiin ja öljyttiin elokuun alkupuolella. Työn touhussa Vatasen Jyrki, Naukkarisen Antti ja Väisäsen Veli-Pekka. Terassin pöytäkin sai uuden hienon pinnan. Nyt vielä se keinu??
Tämän kesän aikana on kiusannut muutama putkirikko. Onneksi aina on löytynyt ahkeria kaivajia ja korjaajia. Käyttövesi on kultaakin arvokkaampi.
Nämä touhut ovat aina kiinnostavia, seuraajia riittää. Ja hyviä neuvoja?
16.8. oli taas perinteinen yhteislaulutilaisuus. Tilaisuuden juonsi Pousin Pirkko, jolla on ilmiömäinen taito innostua ja innostaa meidät laulamaan.
Vanha kunnon Viherkurkut oli taas vauhdissa Savolaisen Eevan johdolla.
Olihan meitä - turvavälein edelleen.
Kuvat tilaisuudesta otti taas Jyrki Keivaara.
Kaunista oli Viherkurkkujen laulu.
Kesän satoa: Kuuselan Paulan komea tomaattiviljelmä. Maukkaita, kauniita.
Lisää kesän satoa: Puukkoniemen Ossin paprikat.
Niihaman tavallisin ergonominen työasento.
Tänä kesänä meillä oli "siirretty juhannus". Kokko poltettiin Näsin tulien yhteydessä. Sytyttäjänä ja kokon valvojana tietysti Piepe.
Kuvat tästä illasta otti Jyrki Keivaara.
Lättyliiterillä tutusti lättyjä paistoivat Tuomo ja Matti.
Jonotus sujuu jo tottuneesti.
Rannalle sytytettiin tulia.
Mökkien pihojakin oli valaistuina. Hieno, jo vähän viileä alkusyksyn ilta.
Yhdistyksen syyskokous pidettiin Kartanolla 27.9. Ilmoittautuminen sujui hyvin. 80 mökkiä oli edustettuina,, jotkut valtakirjalla.
Kokouksen puheenjohtajana toimi yhdistyksen puheenjohtaja Pia Mäntyniemi. Sihteerinä yhdistyksen sihteeri Jukka Närhi.
Koronan edelleen ollessa vaarana istuimme väljästi, suu-nenäsuojukset kasvoilla. Noudatimme suosituksia.
Lokakuussa voimme vain muistella menneen kesän kukkaloistoa. Tässä Ritvan ja Akin piha, mökki 80.
Talvisaunakauden avajaiset pidettiin marraskuun puolivälissä. Keivaaran Jyrki toimi taas kuvaajana.
Juhlatilana toimi uudistettu takkahuone pikkusaunan lisäksi.
Runsas tarjoilu toimi nyyttikesti periaatteella.
Kuuma hernesoppa maittoi saunan jälkeen.
Ja jälkiruokana takkamakkara.
Kokoonnuimme vielä ryhmäpotrettiin. Valitettavasti osa oli vielä saunassa.

Keivaaran Jyrkin kaunis tervehdys Itsenäisyyspäivänä.

Vuosi 2019

Kesäkausi 2018

Rakennusten kunnostusta 2017

Niihaman Hiihtokilpailut 2018

Katselmuspäivän iloksi Onkimiehentiellä oli Ilonan ja Raili-mummon pop up-kioski.