Mökin ostajalle

Harkitsetko Siirtolapuutarhamökin ostamista?

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Jos olet kiinnostunut siirtolapuutarhamökistä, mieti motiivejasi ja ajankäyttöäsi. Palstanhoito vaatii aikaa – mutta vastaavasti antaa paljon iloa ja hyvää kuntoa.

Siirtolapuutarhaelämä on varsin yhteisöllistä. Muiden viljelijöiden kanssa tullaan tutuiksi melko pian. Jos osallistut mielelläsi yhteisiin talkoisiin ja tekemisiin, eikä sinua häiritse se, että naapuri on lähellä saatat olla erinomaista siirtolapuutarhuriainesta! Siirtolapuutarha-alue on yksi kaupungin puistoalueista ja näin ollen alueella täytyy noudattaa maanomistajan ja yhdistyksen sääntöjä, jotka rajoittavat rakentamista ja liittyvät palstan hoitoon. Siirtolapuutarhayhdistyksen hallitus sekä toimihenkilöt valvovat sääntöjen noudattamista. Lisätietoa  kaupanteosta saat jäsensihteeriltä, nellinette@hotmail.com.


Myytävänä olevat siirtolapuutarhamökit

Myyjät mainostavat mökkejä yhdistyksen ilmoitustaululla bussin kääntöpaikalla sekä näillä kotisivuilla. Ostajat voivat jättää ilmoitustaululle myös oman ostoilmoituksensa. Nykyään mökkikaupoissa käytetään myös välittäjiä. Hintahaitari on suuri, koska mökkien ja palstojen kunto vaihtelee. Sopivan mökin löydettyäsi, sovi mökin ja vuokraoikeuden omistajan kanssa kauppapäivästä ja tutustu huolella yhdistyksemme sääntöihin, ohkeisiin  ja vuokrasopimukseen. Varmista myös, että myyjä on maksanut (tai sovi, siirtyvätkö maksut sinulle) yhdistykselle tulevat velvoitteet, sähkölaskun ja sovi yhteisötyön osuus sekä pyydä myyjältä rasitetodistus.

Varainsiirtovero

Mökkikaupassa ostajan tulee maksaa varainsiirtoveroa. Lisätietoa varainsiirtoverosta on Verohallinnon internetsivuilta. Verohallinto on antanut 24.9.2012 oheisen tiedotteen varainsiirtoveron laskentaperusteesta siirtolapuutarhakaupoissa. Verohallinon mukaan siirtolapuutarhamökkejä luovutettaessa varainsiirtovero maksetaan ainoastaan rakennuksen arvosta. 

Vuosittaiset maksut

Mökkiläisiltä peritään hoitovastike vuosittain. Hoitovastike (jätehuolto, yleisten alueiden hoito, sähkö yms.) ja siirtolapuutarhaliiton jäsenmaksun, sisältää siirtolapuutarhalehden. Sähkömaksu maksetaan kulutuksen mukaan. Lasku tulee kerran/kaksi kertaa vuodessa keväisin/syksyllä.

Maksut 2023:

Maavuokra 0,435 euroa/neliö/vuosi

Sähkömaksu 0,155 euroa/KWh 

Jäsenmaksu 11 euroa/vuosi

Hoitovastike 150 euroa/vuosi

SSPL:n jäsenmaksu 33 euroa/vuosi

Aluejärjestön maksu 2 euroa/vuosi

Liittymismaksu 2000 euroa (osuus pääomakannasta) maksetaan kerran mökkikaupan yhteydessä. 


Yhdistys ei ota siirtolapuutarhamökkien kaupoissa kantaa kauppahinnan määräytymiseen eikä sen erittelyyn samoin kuin ei myöskään varainsiirtoveron laskentaperusteeseen ja sen suuruuden määräytymiseen.


Mietitkö mökin myymistä?

Tiedota jäsensihteeriä myyntiaikestasi. Saat samalla yhdistyksen kauppakirjapohjan liitteineen ja lisätietoja kaupanteosta. Jäsensihteeriin saat parhaiten yhteyttä sähköpostilla:  nellinette@hotmail.com.

Otathan huomioon, että ostajan eli uuden viljelijän tulee olla yksityishenkilö. Vuokrasopimus tehdään vain yhden ostajan nimeen, joka on yhdistyksen varsinainen jäsen.

Myynnin yhteydessä myyjä ja ostaja laativat kauppakirjan.  Kaupassa käytetään jäsensihteeriltä saatavaa yhdistyksen kauppakirjaa ja rasiteliitteitä. Jos käytätte muuta kauppakirjapohjaa, pitää kauppakirjasta ilmetä vastaavat tiedot kuin mallissa.


Kaupanteon yhteydessä myyjällä tulee olla todisteet siitä, että maavuokra ja muut yhdistykselle tulevat maksut on maksettu ja myös sähkölasku. Samoin tulee olla todistettu selvitys tehdyistä yhteisötöistä ja ettei palstan hoitoon/rakennelmiin liity rasitteita.

Myyjän on hyvä varata näiden todisteiden hankkimiseen riittävä aika.Edellä mainitut velvoitteet on hoidettava ennen myyntiä tai sitten on kirjallisesti sovittava, kuka niistä vastaa. Asiasta on merkittävä kauppakirjaan.


Kauppakirjoja laaditaan kolme (3) kappaletta, joista yksi toimitetaan yhdistykselle eli jäsensihteerille merkiksi siitä, että myynti on tapahtunut ja yhdistyksen hallitus voi seuraavassa kokouksessaan rekisteröidä omistajuuden siirtyneen, sekä yksi ostajalle ja yksi myyjälle. Uuden omistajan tai omistajien on kaupanteon yhteydessä todistettava henkilöllisyytensä kun asiakirjat allekirjoitetaan. Kauppakirjojen lisäksi ostaja allekirjoittaa vuokrasopimuksen kaksin kappalein, yksi ostajalle ja toinen yhdistykselle.


Ostaja sopii tapaamisen jäsensihteerin kanssa ja toimittaa samalla kaikki alkuperäiset kauppakirjat ja vuokrasopimukset.

Vuokrasopimukset ja kauppakirjat hyväksytään vielä yhdistyksen hallituksen kokouksessa, joka vahvistaa ostajan jäsenyyden yhdistyksessä. Vahvistuksen jälkeen uudelle jäsenelle lähetetään liittymismaksu (vuonna 2023 2000€)  Kun ostajan vuokrasopimus on hyväksytty,  on myyjän jäsenyys irtisanottu yhdistyksestä ilman erillistä ilmoitusta.

Myynnin yhteydessä myyjän velvollisuus on siirtää uudelle omistajalle hallussaan olevat muut asiakirjat, kuten mahdolliset aapelus, mökkikirja, rakennusluvat, palsta/rakennustarkastusten tulokset jne. sekä yhteistilojen avain.


Vuokraoikeuden siirto

Siirto tulee kysymykseen vain perheen sisäisinä muutoksina esim. kuolintapausten yhteydessä. Tällaisissa tapauksissa jäsensihteeri kertoo ja opastaa tarkemmin siirrosta ja sen velvoitteisiin liittyvistä asioista.