Risujen haketus

Yhdistyksellä on kolme risujen haketinta.  Ohuemmat oksat (maksimiläpimitta) voidaan hakettaa ladon takana sijaitsevalla kiinteällä silppurilla, joka toimii sähköllä.  Syntynyt silppu tuodaan sieltä takaisin omalla tontilla käytettäväksi.  On varottava että silppuriin ei mene oksien mukana multaa tai hiekkaa tai mitään ylimääräisiä esineitä, jotka vaurioittavat teriä,  Liian pehmeä aines kuten heinät saattavat myös kiertyä terän varsien ympärille ja jumittaa terät.

 Järeämpi liikuteltava polttomoottorilla toimiva silppuri sijaitsee isännän varastossa. Tämän silppurin käyttäminen vaatii jonkin verran opettelua. Silppuri on käytössä useimmiten maanantain yhteisötyön aikoihin.  Silppurin voi saada lainaksi omalle palstalle, jos on syntynyt suurempi määrä haketettavaa.  Silppurin lainaamisesta ja opastuksesta sovitaan isännän kanssa.

 Keväällä 2023 hankittiin kevyempi, sähkökäyttöinen, siirrettävä oksasilppuri. Sen voi saada muutamaksi tunniksi kerrallaan omalle tontille lainaan.  Silppurin käyttöohje ja lainausohje on isännän varaston ovessa ja jäsensivuilla.

Haketettavia risuja on aikaisemmin voinut viedä kompostialueen vieressä olevan montun viereen. Viime vuosina risujen määrä on kasvanut ja risujen hakettaminen yhteisötyönä on tullut haastavaksi.  Järeämpään haketukseen on myös tuotu suuria määriä kevyempää risua, jonka hakettaminen itse pienemmällä hakettimella olisi onnistunut mainiosti.  Jatkossa ollaan siirtymässä käytäntöön, jossa ilmoitetaan missä ja milloin siirrettävä haketin on käytössä ja viljelijä voi tuolloin tulla hakettamaan omat risut.

Pieniä määriä risuja (esim. yksi henkilöauton peräkärryllinen) voi toistaiseksi viedä Tarastenjärven ja  Koukkujärven jäteasemille maksutta.